Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Galvanika & ultrazvuk

Doby, kdy k základnímu vybavení kosmetického salonu patřilo jen lehátko, kosmetický stolek, lupa a elán kosmetičky se nenávratně vytrácejí. Speciální kosmetické přístroje se stávají běžnou součástí profesionální salonní péče. Ukazuje se, že nejvíce jsou využívány dvě fyzikální metody - galvanický proud a ultrazvuk.

shutterstock_772480870 (kopie)Galvanický proud je historický název pro stejnosměrný proud. Uznejme však, že slovou galvanický zní lépe a přitahuje větší pozornost. Tento typ proudu je charakte-ristický jednosměrným tokem elektrického náboje. Prvním praktickým zdrojem (článkem) stejnosměrného (galvanického) proudu byl Voltův sloup, který v roce 1800 sestavil a v Londýně představil italský fyzik Alessandro Volta. Dnes jsou typickým zdrojem galvanického proudu běžné elektrické baterie, které si kupu- jeme do kapesních svítilen nebo do hraček „na baterky“. Dalším příkladem je dynamo - donedávna nezbytné jako zdroj energie pro svítilnu na kole.

 

Galvanický proud v kosmetice

I když obliba galvanických přístrojů se podstatně zvýšila až na přelomu tisíciletí, jejich využití je mnohem starší a sahá až do 30. let minulého století. Avšak teprve kolem roku 1970 jsou nabízeny první sériově vyráběné „galvanické žehličky“. Jejich cena se pohybovala nad 700 USD, což omezovalo okruh zákazníků a pro východní Evropu byly prakticky nedostupné.

Na galvanický proud v kosmetice je třeba pohlížet jako na prostředek, který usnadňuje průnik některých látek z kosmetických přípravků do pleti. Zjednodušeně lze říci, že základní podmínkou pro tyto látky je jejich dobrá rozpustnost ve vodě. Současně je důležité, aby byl povrch pokožky dostatečně zvlhčený a svrchní vrstvy kůže hydra- továny. Z kosmetických přípravků jsou doporučena vodná nebo lehká krémová pleťová séra. Za zcela nevhodné pro galvaniku lze považovat oleje a mastné krémy nebo masky.

Utrazvuk je mechanické vlnění o frekvencích vyšších jak 20 kHz. Jedná se o vlnové délky, které jsou pro lidské ucho neslyšitelné. Mechanické vlny dopadají na různé povrchy, narážejí na ně a odrážějí se. Toho lze využít například v zobrazování některých tkání v lékařství, ale také při rozrušování zubního kamene nebo odhalování vad materiálů.

 

Gel pod galvaniku a ultrazvuk SynCare

Využití ultrazvuku v kosmetice

V kosmetice se využívá jako zdroj ultrazvukových vln krystal, který se v elektrickém poli rozkmitá a tyto kmity se přenášejí na vlastní „špachtli“. Hlavní funkcí ultrazvuku v kosmetice je čištění pleti. Jemné vibrace uvolňují maz z vývodů mazových žláz a povrchové nečistoty. Navíc je ultrazvuk určitou formou šetrné a velmi jemné masáže pleti. Pro čištění pleti je nezbytné, aby byla pleť přibližně 5 minut před zákrokem vhodně zvlhčována, a tedy i změkčována.

 

Nový Gel pod galvaniku a ultrazvuk

Novinkou značky Syncare je Gel pod galvaniku a ultrazvuk (520), který má výborný zvlhčující a změkčující účinek. Proto ideálně připraví pleť před ošetřením.

 Ing. Vendula Varaďová,

Medisyn, s.r.o. varadova@medisyn.cz

Zpět na přehled článků