Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Trpí pleť pod rouškou?

Trpí pleť pod rouškou?

Prakticky bezprostředně po nařízení o povinném zakrývání úst a nosu se objevily obavy z negativního ovlivnění stavu kůže pod rouškou při jejím pravidelném dlouhodobém nošení.

Ambulance estetické dermatologie SynCare, vedená dermatoložkou doc. MUDr. Jarmilou Rulcovou, CSc., uskutečnila na počátku března test vlivu jednotlivých typů obličejových roušek a délky jejího nošení na stav pleti pod rouškou. Respirátory do testu zahrnuty nebyly. Vyhodnocovalo se podráždění kůže, její hydratace, míra tvorby šupin a úroveň, jak plní pleť pod rouškou funkci kožní bariéry (TEWL). Ukázalo se, že významnou roli hraje především doba, po kterou je rouška nošena a stav pokožky před aplikací roušky. Standardním materiálem průmyslově vyráběných roušek (chirurgických masek) je netkaná textilie. Pro výrobu roušky se však používají i jiné textilní materiály, dnes běžně upravované podomácku.

 

Výsledky

  • Do doby 30 minut nošení roušky nebyly zaznamenány žádné významné nežádoucí reakce.

  • Po 30 minutách „domácí“ látkové roušky mírně více dráždily pleť, než „průmyslové“. Rozdíl však nebyl významný. Zjištění může být zapříčiněno často silnějším a hrubším materiálem „domácích“ roušek.

  • Osoby s výrazně mastnou pletí nebo naopak osoby s velmi suchou a dehydrovanou pletí vykázaly vyšší míru podráždění pleti pod rouškou, avšak až po 60 minutách, oproti osobám s normální pletí.

  • Osoby, jejichž rouška těsně přilnula k povrchu kůže, například z důvodu její velikosti nebo uvázání, vykázaly větší míru zarudnutí pleti v místech přilnutí.

  • U všech osob došlo pod rouškou k výraznému zvýšení hydratace svrchní vrstvy

    pokožky. To lze vysvětlit zvýšenou koncentrací vlhkosti z vydechovaného vzduchu v prostoru nad kůží.

 

Z uvedeného vyplývá, že osoby se zvýšeně citlivou pletí, kam náleží i nadměrná citlivost při některém z kožních onemocnění (např. atopický a seboroický ekzém nebo rosacea), mohou mít mírně vyšší sklon k podráždění pleti při nošení roušek.

 

Jak pečovat o pleť v období, kdy nosíme roušku?

 

Jakákoli pleť pod rouškou se stává postupně více citlivou.

Aby nás rouška správně chránila bez nežádoucího působení na pokožku.

  • Pleť by měla být před nasazením roušky čistá, bez potu a nadměrné vlhkosti.

  • Nejméně jednu hodinu před nasazením roušky nenanášejte na pokožku kolem úst, nosu, tváří a lící přípravky s vysokým obsahem tuků a olejů, ale i etanolu (např. parfémy) – mohou být zdrojem dráždění.

  • Větší přilnutí roušky k pokožce, například z důvodu nevyhovující velikosti roušky nebo přílišného utažení, může po určité době vyvolat podráždění pokožky. Ideálně by měl být v oblasti úst malý prostor mezi rouškou a rty.

  • Tkanina ze všech typů roušek postupně nasává vlhkost a částečně také přijímá maz z pleti. To snižuje filtrační účinnost roušky a současně tato kombinace může vyvolávat podráždění pokožky. I proto bychom měli roušku nejvýše po třech hodinách vyměnit.

Jak pečovat o pokožku bezprostředně po sejmutí roušky.

 

Obličejová rouška bude v následujících měsících využívána mnohem častěji, než tom bylo v předcházejících letech. Lze předpokládat, že i když povinnost nošení roušky na veřejnosti bude časem zrušena, přetrvá snaha chránit se například v kosmetických salonech, v kadeřnictvích nebo masérských službách. I proto je nezbytná správná kosmetická péče o pokožku pod rouškou.

 

DEZINFEKČNí PROSTŘEDKY NEDOPORUČUJEME APLIKOVAT NA OBLIČEJ. PRO OPTIMÁLNí HYGIENU POKOŽKY OBLIČEJE STAČÍ PLEŤOVÁ ČISTICí KOSMETIKA, PŘÍPADNĚ, PŘI VYŠŠÍM ZNEČIŠTĚNí, SLABÝ ROZTOK KVALITNÍCH TEKUTÝCH MÝDEL VE VLAŽNé VODĚ.

Zpět na přehled článků