Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Známá neznámá papája je nejen k jídlu

Známá neznámá papája je nejen k jídlu

Papáju stále pokládáme za exotickou dřevinu s plody, jejichž využití se jen postupně dostává do české kuchyně. Ve skutečnosti se jedná o značně rozšířený rod rostlin, který zahrnuje 22 druhů, z nichž mnoho nacházejí kulinářské využití. Zatímco v Evropě konzumujeme především její zralé syrové plody, jinde se běžně využívají také semena nebo se papája vaří a slouží jako běžná příloha.

Papája obecná (lat. (Carica papaya) je rovněž moderní kosmetickou rovinou. Plody papáji obsahují enzym papain, který je rostlinným ekvivalentem živočišného pepsinu. Papain má schopnost šetrně narušovat rohovinu na povrchu pokožky. Výsledkem jeho působení je zjemnění kůže a odstranění povrchových nečistot. Současně extrakt z papáji má zklidňující vlastnosti díky obsahu silně antioxidačních látek.


Extrakt papáji v čistící masce

Čisticí maska (132) obsahuje 1,5 % stabilizovaného extraktu plodů papáji obecné. V tomto přípravku zvyšuje celkový čisticí účinek, ale má také významný vliv na výborné změkčující a zjemňující vlastnosti masky.

 

Zpět na přehled článků
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace