Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Bezpečně nebezpečné OPALOVÁNÍ?

Bezpečně nebezpečné OPALOVÁNÍ?

S blížícím se létem se zvyšuje počet zákazníků, kteří si vybírají vhodný přípravek pro ochranu při opalování. Současně úměrně stoupá množství diskuzí na sociálních sítích, které se věnují opalování a jeho přínosům i rizikům pro zdraví člověka. Opalování a slunce však patří k životu a je vhodné znát zásady bezpečného slunění.

DSCF9111Slunce je zdrojem, kromě jiného, částic elektromagnetického vlnění – fotonů.

Některé na zemský povrch nedopadnou, nebo jen v zcela zanedbatelném množství. Jedná se o fotony o velmi krátkých vlnových délkách, které jsou zdrojem gama a rentgenového záření. Pokud by dopadaly na zemský povrch, znamenalo by to okamžitou smrt všech organizmů, protože podmínky by se takto přiblížily volnému vesmíru. Podobné platí pro UVC složku UV záření. Ve všech třech případech plní roli ochranného filtru naše atmosféra spolu s magnetosférou. Díky nim dochází k rozptylu a odrazu nebezpečných fotonů. Země má tedy kolem sebe účinné „sluneční brýle“.

 

 

UV záření - přechod mezi nebezpečným a bezpečným

Zdrojem UV záření, neboli ultrafialového záření jsou fotony, které mají nižší energii než gama a rtg, ale snadněji pronikají na zemský povrch. Výjimku tvoří již zmíněné UVC záření. Protože UV záření pokládáme za stále vysoce energetické, může díky této vlastnosti negativně působit na buňky, tedy na živé organizmy. UVB záření vyvolává zarudnutí kůže, a to u každého, bez rozdílu rasy. Avšak u černochů a částečně u Asiatů je tato reakce mírnější a kryta přirozenou pigmentací. Naopak u Skandinávců s častým fototypem I nastupuje erytém rychle během několika minut, stupňuje se a vrcholí za 12 až 24 hodin. Kůže postupně reaguje pigmentací, která je jednak zajištěna již dříve vytvořeným melaninem do zásaby a jednak novotvorbou pigmentu melanocyty. UVA zpravidla vyvolá zarudnutí ihned, ale poměrně záhy se ztrácí, kůže rychleji hnědne, ale „opálení“ je krátkodobější a méně ochranné vůči UV záření. Proto platí, že hnědnutí pokožky při opalování na slunci je výsledkem komplexního působení UVB a UVA záření. Takové podmínky nelze zcela vytvořit v soláriích. 

 

Pigmentace jako způsob ochrany

Zlatavě hnědá pokožka je pro mnohé součástí estetické image. Ve skutečnosti se jedná o obrannou reakci organizmu na UV záření. S rozvojem pozdní pigmentace (5. až 8. den po prvním opalování) klesá potřeba vysoké UV ochrany, protože se zvyšuje SPF naší pokožky. Současně platí, že ani v těchto případech by neměl stupeň SPF ochranného přípravku klesnout u moře pod 20 a v našich zeměpisných šířkách pod 10.

 DSCF9121


Zdravotní rizika opalování

Při opalování by nemělo dojít k pozorovatelnému „spálení“ pokožky. Pomocí SPF ochranných přípravků bychom měli dosáhnout rovnoměrné postupné pigmentace kůže. V opačném případě nastává zánět kůže, který může být velmi intenzivní. Opakované vyvolávání zánětu vede k nepříznivému vlivu na hydrataci pokožky a k poškození kolagenních vláken. UVB i UVA mají navíc prokazatelné mutagenní účinky při jejich nadměrné expozici, což je cesta k možnému rozvoji zhoubných i nezhoubných nádorů. S tím souvisí další negativní vlastnost UV záření – schopnost potlačovat některé složky imunity, a to krátkodobě i dlouhodobě.

Přípravky SynCare pro opalování 

Zpět na přehled článků