Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

PRSA RADĚJI NEOPALOVAT. DERMATOLOG RADÍ

PRSA RADĚJI NEOPALOVAT. DERMATOLOG RADÍ

Opalování patří k létu, ať chceme nebo ne. Do zlatova opálená pleť je pro mnohé součástí kultury těla, a tedy vzhledu. Je důležité, abychom při opalování dodržovali některé zásady, které chrání kůži před nežádoucími účinky slunečních paprsků. Přinášíme vám rady přední české kožní lékařky – docentky Rulcové.

Deset minut na slunci bez ochrany a dost!

Mnozí přemýšlejí, jaký přirozený ochranný faktor (SPF) má jejich kůže, aby si správně vybrali ochranný SPF přípravek. Pokud nemáte možnost si přesně změřit fototyp v kosmetickém salonu nebo v lékárně, pak počítejte s průměrnou délkou doby přirozené ochrany vaší kůže do 10 minut. Po této době začíná nechráněná kůže reagovat na slunce začervenáním.

Nejpozději po dvou hodinách obnovte ochrannou vrstvu SPF přípravku.

Nejpozději po dvou hodinách je nezbytné obnovit plnou vrstvu ochranného SPF přípravku. Často je tato době kratší, například po plavání nebo při intenzivním pocení (například u sportu).

Pro ochranu před spálením při opalováním používejte nejméně SPF 15.

Nepříznivý účinek UVA a UVB záření spočívá v podpoře stárnutí pleti a rozvoji zhoubných nádorů kůže. Při opalování volíme jako ochranu SPF nejméně 15 se širokospektrými UV filtry. Až při splnění těchto dvou podmínek je prokázáno, že přípravek má výše uvedené ochranné vlastnosti.

Mezi 10. až 14. hodinou se raději neopalujte.

Ideální je letní opalování s vhodnou ochranou mezi 8. až 10. a 14. až 16. hodinou. Sklon slunečních paprsků, které dopadají na kůži, je pod menším úhlem, čímž se snižuje riziko spálení kůže.

Nic není na 100 % voděodolné.

I když voděodolné přípravky se méně smývají vodou nebo potem, nejsou neomezeně voděodolné. Proto je nezbytné při zvýšeném pocení nebo po koupeli obnovit ochrannou vrstvu přípravku.

 

Zpět na přehled článků