Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Aktinická keratóza aneb když mnoho slunce vaší kůži škodí

Aktinická keratóza aneb když mnoho slunce vaší kůži škodí

Aktinická neboli solární keratóza je zprvu nenápadná odchylka kůže v jejím rohovění, která může vést k závažným důsledkům pro lidské zdraví.

Je vždy lepší se stavu aktinické keratózy vyhnout, než ji následně léčit. Uměřené opalování a vhodná síla SPF ochranného přípravku je základem udržení pleti v dobrém stavu.

Aktinická keratóza – důležité je její včasné rozpoznání a ochrana před UV zářením

Slunce vyvolává nejen tolik žádanou hnědavou pigmentaci – opálení –, ale také řadu změn, které mohou být nebezpečné pro zdraví člověka. Aktinická keratóza je reakcí kůže na nadměrné a současně dlouhodobé opalování. Nevhodná intenzita slunění vede k jejímu poškození. Je velmi důležité zabránit vzniku tohoto stavu. Důsledná ochrana přípravky s velmi vysokým slunečním faktorem je základem ochrany takto oslabené pleti. V počátcích projevů lze aktinickou keratózu potlačit téměř ve 100 procentech. Později je to jen v 70 až 80 procentech.

Jak poznat počínající aktinickou keratózu – neváhejte se poradit s odborníky

Aktinickou keratózu lze rozpoznat již v jejích počátcích, kdy ještě nedošlo k závažnějšímu poškození kůže. Samotnému stavu předchází nápadné zhrubění kůže, pokles jejího napnutí a později tvorba šupin jakoby bez příčiny. Ložisko bývá velikosti do 2 cm – nejčastěji do 1 cm. Typické je začervenání. Postupně se původně plošná skvrna mění do charakteru pupenu, který je nepravidelně krytý šupinami. Typické je, že bez léčby ložisko nemizí. Často se keratóz objevuje společně více a na více místech kůže, které nebývají kryty oděvem – například hlava, krk, hřbety rukou.

aktinicka_keratoza

Kdo je aktinickou keratózou nejvíce ohrožený

Změnou bývají postiženy především osoby se světlou kůží (fototyp I. a II.), kteří se pravidelně vystavují bez vhodné ochrany UV záření. Nejvíce ohroženi jsou lidé se zálibou v dlouhodobém opakovaném slunění, lidé středního a seniorského věku a také zaměstnanci v zemědělství, delegáti cestovních kanceláří, pracovníci na dopravních stavbách, horští vůdci nebo námořníci.

aktinicka_keratoza_1

Je aktinická keratóza předstupněm rakoviny kůže?

Kůže je při nevhodném opalování oslabována a nejvíce zastoupené buňky pokožky – keratinocyty – podléhají nežádoucím změnám, které nakonec vedou k jejich mutaci. Pokud tento stav včas neléčíme a kůži pečlivě nechráníme, vede časem k přechodu aktinické keratózy do prvního stádia rakoviny typu karcinomu (carcinoma in situ).  

Léčba aktinické keratózy

Čím dříve se budete spolu s vaším lékařem věnovat tomuto problému, tím je léčba snadnější a úspěšnějším. V počátcích zpravidla stačí vyhýbání se delšímu pobytu na slunci a současné používání velmi vysoké ochrany SPF 50+. Účinnou ochranu představuje také oděv. Lékař po domluvě s vámi může zvolit velmi moderní léky, které aktivují imunitní reakci v místě léze, případně kombinovat chirurgickou léčbu s dalšími postupy.

Význaou roli jak v prevenci, tak v léčbě hraje udržování pleti po slunění v dobrém stavu a s podporou jejích přirozeně regeneračních a imunitních funkcí. Pro tyto účely vyvinula značka SynCare NEODERM krém.

265_V10_06_2022_RGB_M

Zpět na přehled článků