Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Hydratační látky - současný pohled

Hydratace je slovo v kosmetice často skloňované. Pokud mu však máme dát praktický obsah, ne vždy je zřejmé, co skutečně znamená. Představy zákazníků se často odlišují od reálných možností kosmetiky nebo jsou dokonce s nimi v příkrém rozporu.

Pojem hydratace v kosmetické péči znamená nejen dopravit do pleti vodu, ale i,
a to především, látky, které dokáží vodu v pokožce dlohodobě udržet.

 

Snímek obrazovky 2018-03-14 v 15.47.55

Suchost kůže je dána mnoha faktory, avšak zpravidla společným znakem je nedostatek vazebných složek pro vodu, případně tukových látek na povrchu kůže, které brání jejím ztrátám. Chybná je domněnka, že prostým používáním přípravků bohatých na vodu změníme hydrataci pokožky.

Dva mechanizmy, které ovlivňují hydrataci

Kůže je součástí regulačních funkcí organizmu, které hospodaří s vodou. Jejím úkolem je zabránit nadměrným ztrátám vody z těla. Činí tak pomocí ochranného tukového filmu na povrchu kůže a současně bariérovou vrstvou v pokožce, která dále omezuje ztráty.

Voda není hydratačním faktorem

Voda nemá sama o sobě schopnost se v konkrétních mísech kůže udržovat. Naopak, její významnou vlastností je teplotně závislý odpar. Čím více nevázené vody do pleti dodáte, tím více se jí odpaří a kůže se stane ještě sušší.

 

Hydratační látky

Snímek obrazovky 2018-03-14 v 15.45.22

Hydratační látka musí mít obecnou schopnost bránit ztrátám vody nebo / a ji na sebe vázat. Z tohoto pohledu jsou hydratační látkou oleje, které odpuzují vodu. Jsou-li v dostatečném množství na povrchu kůže, brání ztrátám vody. Příkladem pravých hydratačních látek jsou glycerin, kolagen nebo kyselina hyaluronová. Ty váží přímo na jejich strukturu molekuly vody a dlouhodbě ji poutají v pokožce.

Zpět na přehled článků