Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Jak chránit vlasy před poškozením UV zářením

Ochranu pokožky před poškozením slunečními paprsky, zejména UV složkou, pokládáme za samozřejmost. Jinak je tomu dosud s ochranou vlasů.

Skutečně účinnou fotoproteci představují vhodné pokrývky hlavy. Ty však běžně používáme jen občas a pravidlně obvykle jen v zimním období, kdy je intenzita UV záření v našich zeměpisních šířkách malá. Vlasy jsou po většinu roku nekryty, a to na rozdíl od pokožky těla. Obdrží tedy vyšší celkovou dávku UV záření. V porovnání s kůží není jejich poškození patrné ihned. Především UV záření urychlí výpad vlasů a způsobí, že vlasy jsou tenčí, snadněji se lomí a konečky se třepí. Pokud jsou navíc vlasy barvené nebo chemicky modelované - zejména studené vlny, poškození se umocňuje.

 

JAK CHRÁNIT VLASY PŘED POŠKOZENÍM UV ZÁŘENÍM

Vlasy bychom nikdy neměli umývat před opalováním, ať již na slunci nebo soláriu. Snižujeme tím jejich přirozené SPF a odstraňujeme ochrannou kutikulu. Podobně před opalováním nedoporučujeme používat fixační gely ani laky. je vhodné vlasy umýt vlažnou vodou s menším množstvím šamponu. Poté naneseme na 10 minut Masku na vlasy s arganovým olejem a shea máslem (182). Maska má schopnost „opravovat“ poškození vlasů po UV záření.

 182 

Maska na vlasy s arganovým olejem a skvalanem

chrání vlasy před poškozením uv zářením

     • pro výživu a ochranu vlasů

     • arganový olej a shea máslo

     • pro snadné rozčesání vlasů

     • pro regeneraci kořínků vlasů

Více informací o masce 

 

Vlasy jako UV filtr

Vlasy představují přirozený UV filtr, který chrání pokožku před účinky UV záření. Platí to nejen na hlavě, ale na všech více ochlupených místech. Barva vlasů je dána množstvím melaninu a poměrem jeho dvou typů - eumelaninu a feomelaninu. Tmavší a hustší vlasy mají větší fotoprotektivní vlastnosti. Spoléhat se jen na vlasy jako na přirozený UV filtr se nedoporučuje a navíc UV záření vlasy poškozuje, zejména jeho keratinovou složku.

Zpět na přehled článků