Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Jak vybrat správné SPF přípravku dle vašeho fototypu a ušetřit

Jak vybrat správné SPF přípravku dle vašeho fototypu a ušetřit

Jaro přípomíná spíše brzké léto. Bohužel, naše pokožka na to není připravena. A to je skutečně nebezpečné.

Na jaře je pokožka ještě málo opálená. A proto je nejvhodnější čas si zvolit vhodný stupeň SPF ochranného přípravku při opalování. Nízké SPF nás chrání nedostatečně, a vysoké SPF zase zbytečně zatěžuje kůži. Klíčem k správnému výběru stupně SPF (Sun Protecting Factor / ochranný faktor před Sluncem) je znalost vlastního fototypu. Ten lze buď přesně změřit, nebo přibližně určit.

Fototyp kůže je vrozený

Naše kůže reaguje na UV záření, ať již ze slunce nebo v soláriu, v závislosti na její přirozené schopnosti bránit se akutnímu poškození po UV záření. To úzce souvisí s barvou pleti. Moderní lékařská věda rozdělila obyvatele naší planety do šesti typů kůže dle toho, jak reagují na UV záření. Nazýváme je fototypy.

Znalost vlastního fototypu ke klíčem správného výběru přípravku při opalování

Nejčastěji používanou klasifikací fototypů je třídění dle amerického dermatologa Thomase Fitzpatricka. Ten vytvořil šest tříd fototypů dle barvy kůže, vlasů a očí a dle přítomnosti většího počtu malých pigmentových névů, kterým říkáme pihy. Vysoké a velmi vysoké SPF ochranného přípravku při opalování je vhodné používat u nižších stupňů fototypů. Naopak, nejvyšší stupeň 6 nepotřebuje prakticky žádnou SPF ochranu.

SynCare vytvořil obrazovou tabulku fototypů pro rychlý výběr správného SPF

Zde si můžete stáhnout tabulku fototypů, jak vypadají lidé s konkrétním fototypem. První hodnota SPF znamená přípravek, se kterým byste měli začít, a druhá, na jaké SPF byste měli přejít po třetím až čtvrtém dni. Máme vyzkoušeno, že tabulka je spolehlivá i u dětí. Kdykoli si budete vybírat vhodné SPF pro váš fototyp, můžete mít tabulku v mobilu nebo vytištěnou. Právě díky ní můžete zjistit, že nepotřebujete pro bezpečné opalování tak vysoký SPF, jak jste si mysleli, a proto ušetříte.

Zpět na přehled článků