Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Jaký je význam BIOpotravin a BIOkosmetiky?

Biokosmetika je trendem poslední dekády. Existují spotřebitelé, kteří ji cíleně vyhledávají, avšak nemenší díl zákazníků je k ní stále skeptický. Problémem může být nepřesné vnímání pojmů bio a přírodní v kosmetice. Jejich význam je v mnoha ohledech odlišný od biopotravin. 

Psychologie a marketing

Náš výklad začínáme paradoxně na konci problematiky biokosmetiky - u jejího psychologického vnímání zákazníky. Tuto otázku nelze podceňovat a je často základním důvodem, proč se biokosmetika nakupuje. Pocit, že bio je zdravější nebo / a šetrnější k životnímu prostředí, je pro mnoho z nás dostatečnou motivací pro nákup biokosmetiky. Jinak by tomu mělo být u specialistů v péči o pokožku, kteří nabízejí nebo pracují s kosmetikou. Jak kosmetička, tak lékárník by měli být schopni vysvětlit zákazníkům racionální důvody, pro které má význam označení biokosmetika. To není možné, bez poznání procesu biocertifikace.

 

Certifikace biopotravin byla v mnohém vzorem pro certifikaci biokosmetiky

biopotraviny-bikosmetikaJiž v 70tých letech minulého století se objevily v tehdejším EHS pokusy o regulaci biokvality potravin. To úzce souviselo s rozvojem ekologického zemědělství. Postupně se prosazovaly zákony - zejména v Rakousku, Německu a v Nizozemí, které stanovily podmínky pro produkci biopotravin. Dnes existuje systém evropského práva o ekologickém zemědělství, který je doplněný o národní předpisy pro produkci biopotravin. Sleduje se celý výrobní řetězec biopotraviny. Všichni producenti biopotravin podléhají pravidelným kontrolám a osvědčení pro označení Produkt ekologického zemědělství nebo Biopotravina je udělováno jen na omezenou dobou. I když stále existují rozdíly v kvalitě bioprodukce i certifikace v jednotlivých členských zemích EU, lze tvrdit, že všichni producenti se řídím stejným typem zákonů. De iure by měly být biopotraviny z Rakouska či České republiky stejně kvalitní jako z Itálie.

 

Rozdíly mezi biopotravinami a biokosmetikou

Zatímco biopotravina bývá zpravidla jednosložková nebo se skládá z několika málo součástí, kosmetické přípravky obsahují desítky položek. Proto je certifikace kosmetiky technicky složitější, a je zřejmé, že musí existovat speciální upravené požadavky na biokosmetiku.

 

Jako biokosmetiku můžete označit jakoukoli kosmetiku

Zatímco označení bio u potraviny, která neprošla procesem certifikace dle platných zákonů, je penalizováno vysokou pokutou, slovo biokosmetika není nijak regulováno. Proto se může stát, že spotřebitel si nakoupí jako bio i kosmetiku, která neprošla procesem nezávislé certifikace. I proto je důležité, aby alespoň odborníci v péči o pleť znali základní požadavky na certifikaci biokosmetiky.

 

Jak se certifikuje biokosmetika v České republice

Největším nezávislých certifikačním orgánem je společnost KEZ, o.p.s., která sídlí v Chrudimi. Kromě certifikace biopotravin nabízí dobrovolný program certifikace biokosmetiky www.kez.cz/prirodni-a-bio-kosmetika

Její standardy vycházejí z evropských doporučení pro biokosmetiku https://cosmos-standard.org

Zpět na přehled článků