Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.
Kolagen zní stále jako zázračné slovo, které má pověst téměř všemocné látky pro výživu kůže nebo kloubů. Když se v druhé polovině 60. let začal využívat do doplňků stravy, nabyl popularity sice žádané, ale nepříjemně páchnoucí látky. Trvalo více jak třicet let, než získal současnou kvalitu.
Dnes je již většina kolagenů speciálně čištěna a deodorizována. Ve vysoce čistém stavu je dnes obtížné rozeznat, zda se jedná o kolagen hovězí, vepřový nebo rybí. Kolagen dokáží dnes produkovat i bakterie díky pokroku v biotechnologiích.
Kolagen je základní strukturní (fibrilární- vláknitou) bílkovinou nejen lidského organizmu. Jako každá bílkovina je jeho skelet tvořen aminokyselinami. Právě odlišností v zastoupení aminokyselin vznikají jednotlivé typy kolagenů jak v rámci jednoho druhu (např. člověk), tak u druhů jiných.
Zatímco pro kosmetické účely není rozdílnost kolagenů významná, při výživě hraje podstatnou roli. Proto se pro výživu člověka zpravidla využívá kolagen hydrolyzovaný na menší části. Ty se snadněji vstřebávají ze střev do organizmu, čímž se zvyšuje šance, že dodané částice kolagenu budou využity například pro výživu kloubů nebo vnitřní výživu kůže.
pro péči o pokožku se sklonem k suchosti
pro péči o pokožku s projevy poklesu její elasticity (vrásky a ochabování)
pro péči o pokožku často vystavenou slunci nebo chladu
pro vnitřní hydrataci kůže
pro podporu obranné funkce kůže jako ochranné bariéry