Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Látky pro podporu růstu řas

Krása je od nepaměti spojována i s hustými a dlouhými řasami. Ve starověkém Egyptě byly pěstěné řasy a obočí symbolem společenského postavením, což přetrvalo i v antickém Řecku a Římě. Naopak ve středověku byla délka řas střežena a dlouhé řasy, stejně jako vlasy byly pokládány za hřích. Dnes je běžné, že si řasy a obočí upravují nejen ženy, ale i muži. Kromě významu estetického jsou pěstěné řasy součástí celkové péče o zdraví. Zákaznice dnes mnohem pečlivě vybírají přípravky pro barevnou korekci a úpravu řas i obočí nebo kosmetiku aplikovanou okolo očí. Není divu, vždyť na počátku novodobých kosmetických zákonů, které regulují výrobu a vývoj kosmetiky, bylo v roce 1931 závažné poškození zraku mnoha žen v USA po použití anilinových barev na řasy. Proto je dnes bezpečnosti, ale i účinku kosmetiky věnována mimořádná pozornost.

 

blog-rasy

 

Současně lze pozorovat zvýšený zájem o přímo působící kosmetické přípravky s konkrétním účinkem. Do této kategorie kosmetiky náleží i přípravky, které prodlužují řasy.

 

Co jsou řasy

Řasy náleží k lidskému ochlupení společně s vlasy, vousy nebo pubickým ochlupením. Z anatomického hlediska není mezi řasami a vlasy žádný rozdíl. Jejich hlavní funkcí je ochrana očí.

Žádný léčivý ani kosmetický přípravek nezabrání výpadku řas.
Pouze prodlouží dobu, po kterou řasy rostou.

 

Typy přípravků pro prodloužení řas

  1. Optické prodlužování řas
    Do této skupiny náleží kosmetika, která prodlužuje řasy pomocí umělých řas, případě dosahuje relativního prodloužení jen optickým vjemem pomocí speciálních pigmentů a na principu odrazu a lomu světla.
  2. Prodloužení řas pomocí aktivních látek
    Prostagladiny jsou látky tukové povahy, odvozené od kyseliny arachidonové, které mají v lidském organizmu řadu důležitých funkcí. V mnoho ohledech se chovají jako specifické hormony. Farmakologický účinek, podporující růstu řas, mají některá analoga prostaglandinů pod názvy bimaptoprost, tafluprost, travoprost nebo latanoprost. Tyto látky působí na folikuly (cibulky), ze kterých řasy rostou, a stimulují jejich vývoj.
    Peptidy představují jiný typ účinných látek, které podporují růst řas. Chovají se jako signální molekuly, které prodlužují růstovou fázi řasy i vlasu – anagen. Na rozdíl od prostaglandinů pronikají do těla jen velmi omezeně a nemají nebezpečné vedlejší účinky pro oční tkáně.

 

Proč mohou prostaglandiny v kosmetice pro prodloužení řas představovat riziko

Především na internetu lze nají řadu diskuzí na téma bezpečnosti prostaglandinů v prodlužování řas. Nejvíce je zmiňována látka bimatoprost. Je nezbytné zdůraznit, že některé prostaglandiny jsou využívány v očním lékařství pro snížení nitroočního tlaku, především u zeleného zákalu – glakomu. Jejich výdej je vázán na lékařský předpis a celá léčba je vedena očním lékařem.

Aplikace prostaglandinů v kosmetice pro podporu růstu řas může vést k rozvoji řady nežádoucích účinků.

Možné nežádoucí účinky:

  • svědění a otok očních víček
  • zánět očních víček
  • hyperpigmentace očních víček
  • překrvení spojivek
  • změna barvy duhovky
  • bolest očí
  • alergická reakce

 

Prostagladin bimatoprost nesmí být v kosmetice – varuje Evropská unie!

Evropská unie zařadila v roce 2017 do systému varování nebezpečných výrobků RAPEX kosmetický přípravek s obsahem bimatoprostu pro podporu růstu řas. Přípravek byl označen jako nebezpečným z důvodu obsahu látky bimatoprost. Státní zdravotní ústav varoval před před látkou bimatoprost u stejného výrobku již v roce 2015.

Pokud najdete v složení kosmetického přípravku složku „bimatoprost“, obraťte se na nejbližší hygienickou stanici, která již zajistí nezbytná opatření. Pomůžete tak zabránit nelegálnímu prodeji kosmetiky s nebezpečnou látkou a ochráníte nejen vlastní zdraví, ale také zdraví dalších osob.

 

Zpět na přehled článků