Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

OMRZLINY – pozor na vlhké oblečení aneb první pomoc při omrzlinách

OMRZLINY – pozor na vlhké oblečení aneb první pomoc při omrzlinách

Omrzliny bývají nejčastěji lehčího stupně. Mnohdy si jich zpočátku ani nevšimneme. Na rozdíl od extrémního tepla působí mráz postupněji, ale o to záludněji. Největší riziko omrzlin je u dětí a seniorů.

Mráz je nenápadný, ale nebezpečný nepřítel

Nezřídka si všimneme, že není něco v pořádku při pauze v restauraci nebo až na konci dne pobytu v chladu. Již deset minut při -5 °C může být rizikových při nesprávném oblečení. Vítr tento čas dále zkracuje. Hranicí, kdy je třeba zpozornět, je přechod z běžného začervenání pleti do blednutí. Drobné kožní cévy se uzavírají a nastává postupná ztráta citu. Pokud ihned nepřerušíme působení nízké teploty, objevuje se opět začervenání, pocit tepla, mravenčení a svědění. Následuje otok
a tvorba puchýřů.

Kombinace mrazu a vlhka je nejrizikovější pro vznik omrzlin. Dětem a seniorům hrozí nejvíce

Je třeba pamatovat také na to, že vlhké oblečení zvýší ztrátu tepla. Suchý mráz kůže snáší lépe než společné působení vlhka a mrazu. Sníh, který roztává na nechráněné pleti a na oblečení, zvyšuje riziko chladového poškození pleti až o polovinu. Pleť je třeba udržovat co nejsušší a oblečení dle potřeby pravidelně měnit.

První pomoc při omrzlinách

A) není na blízku teplý prostor: sucho – vyměnit vlhké za suché, dostatek teplých sladkých nápojů, zahřívat tělesným teplem – vlastním nebo kamaráda zejména podpaží a třísla nejméně 10 minut. NETŘÍT! Nejčastěji omrznou končetiny. Pokud znovu obouváme obuv, nesmí být zapocená – hrozí, že pot zmrzne.

B) je na blízku teplý prostor: sundat obuv, prstýnky, hodinky, dostatek! sladkých nápojů, při vyloučení podchlazení může být i trocha alkoholu u dospělých, acetylsalicylová kyselina 500 mg (ne u dětí), při bolesti je lepší ibuprofen 400 mg. RYCHLÉ OHŘATÍ – vodní lázeň 40 °C s pár kapkami jodové dezinfekce. U omrzlin nohou lázeň trvá 1 hodinu při konstantní teplotě. Stále zajišťovat dostatek tekutin. Pokud si nejste s ošetřením jisti nebo se jedná o projevy omrzlin 2. stupně, případně na větší ploše, vždy vyhledejte lékařskou pomoc.

NEODERM krém pomáhá v péči o kůži po omrzlinách

U omrzlin 1. stupně po poskytnutí první pomoci můžeme aplikovat NEODERM krém – nevtíráme, ale jen lehce aplikujeme na kůže. Přípravek ponecháme volně až do vstřebání. Tento postup opakujeme 3x denně 5 až 7 dnů.

265[73305]

Zimní krém účinně předchází poškození kůže mrazem a chladem

Zatímco NEODERM krém využijete zejména v okamžiku poškození kůže při chladu a mrazu, Zimní krém je každodenním společníkem pro pravidelnou ochranu kůže obličeje a rukou v zimním období. Oba přípravky prošly náročnými dermatologickými testy a jsou vhodné i pro ošetření pokožky malých dětí, včetně kojenců.

362_V10_11_2023_RGB

Zpět na přehled článků