Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Proč se nebát kosmetické péče

Proč se nebát kosmetické péče

Koronavirová infekce Covid-19 si bezpochyby zaslouží zvýšenou míru opatrnosti při blízkých kontaktech. Mnoho lidí se však ptát, co nastane po zmírnění karantény a zda služby, jako je kosmetika, pedikúra nebo kadeřnictví, skýtají rizika i po rozvolnění zákazu, a to jak pro profesionály, tak pro jejich zákazníky.

Co si zapamatovat: Koronavirus vyžaduje zvýšenou opatrnost a respekt k rizikům, nikoli strach, který je zdrojem chyb a omylů.

Jak se šíří onemocnění Covid-19 názoru na šíření došlo k postupnému vývoji. Poznatky z konce dubna 2020 naznačují, že významný je přímý přenos kapénkami, které vznikají především při kašli a kýchání a jsou následně vdechovány. Přenos z kontaminovaných povrchů je sice stále považován za další cestu nákazy, avšak nyní se jeví jako zásadnější kapénková infekce. Proto má při osobním kontaktu podstatný význam funkční rouška.

Pokud se zákaznice kosmetického salonu po sejmutí roušky zdrží mluvy, je přenos infekce touto cestou na kosmetičku prakticky nemožný, zvláště při řádném používání klasické roušky kosmetičkou. Současně platí, že zdržet mluvy po dobu ošetření by se měla i kosmetička, případě se omezit jen na nezbytné pokyny. To jsou zásady, které je dobré dodržovat i po zvládnutí koronavirové infekce.
 

Covid-19 a chřipka – jsou podobné, nebo ne?

Obě onemocnění mají podobné projevy a platí, že ve většině případů dojde k uzdravení bez specifické léčby. Jak u chřipky, tak u Covid-19 je důležitá osobní izolace. U obou onemocnění mohou nastat, především u rizikových skupin, závažné stavy, zejména zápaly plic, které často vyžadují hospitalizaci. Na rozdíl od dostupné vakcíny na většinu sezonních chřipek jsou vakcíny proti koronaviru teprve testovány. U neočkované osoby jsou rizika prakticky stejná. Proto je s podivem, že v čR je proočkovanost na chřipku jen přibližně 6 % a často ti, kteří se nejvíce obávají Covid-19, si za celý život nenašli čas na vakcinaci proti chřipce.

Pouze blízký tělesný kontakt k přenosu nestačí

Několikaměsíční zkušenosti z infekce Covid-19 ukazují, že mezi nakaženými je relativně málo osob ve službách, prodavaček v obchodech nebo dělníků, a to i v zemích, méně přísná. Naopak velmi dobře se infekci „daří“ v místech větší koncentrace osob na malém prostoru a osob s predispozicí. To jsou z povahy věci rodiny, ale také ústavy sociální péče, domovy důchodců a některá nemocniční oddělení. Společný je pro tato místa také opakovaný dlouhodobý blízký sociální kontakt. Zde je nezbytné zdůraznit, že kosmetika ani kadeřnictví nejsou službami kolektivními, ale individuálními.

hygiena-poskytovani-sluzeb-pece-o-telo-v-dobe-koronavirove-infekce (1) 

Rizikové chování, nejen při návštěvě v salonu

Za jednoznačně rizikové se považuje kýchání a kašlání na veřejnosti. Přenos z předmětů je možný zejména v případě, že kontaminované ruce přikládáme na obličej a následně například umístíme dlaně na oči nebo vkládáme prsty no nosu.


Kosmetický salon je místo zvýšené úrovně hygieny, což bylo, je a bude velmi přísně kontrolováno, a to na rozdíl od řady jiných typů služeb a obchodů.

Zákaznice by měla pečlivě zvážit, kde je větší riziko jakékoli respirační infekce. Zda v salonu, kde kosmetička dodržuje úzkostlivě hygienu, je se zákaznicí sama, stále dezinfikuje a pracuje jen v roušce, nebo například v hobbymarketu, kde jsou stovky a v horším případě tisíce lidí a kde soused ve frontě před vámi a možná také za vámi má dávno nefunkční roušku, protože si ji umyl nebo vyměnil před mnoha hodinami, a vesele mluví s manželkou a dětmi se stejným problémem.

Zpět na přehled článků