Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

TIPY jak pečovat o kůži v mrazech

z845118První otázka, kterou je nezbytné zodpovědět, zní: „Co jsou extrémní mrazy?“. Z meteorologického hlediska za arktický den pokládáme stav, kdy maximální denní teplota nestoupne nad -10° C. Avšak z kosmetického pohledu i celodenní mráz je nezbytné označit za stav nebezpečný.

Jak dlouho pobývat venku při mrazech?

Platí zásada, že děti by neměly při denních teplotách do -5° C být venku déle jak 1 hodinu a při -10° C by raději měly zůstat doma. Pochopitelně mimo nezbytné přesuny. Dospělí snášejí při odpovídajícím oblečení a kosmetické péči teploty do -10° C bez většího rizika přibližně 2 hodiny. Osoby s onemocněními srdečně-cévního systému, astmatici, ale také lidé s projevy atopie typu atopické dermatitidy, kterým neprospívá především suchý mráz, by se neměly venku pohybovat vůbec nebo jen v nezbytné nutnosti.

Rychlá změna teploty představuje pro kůži velké riziko

shutterstock_90315334Na pozvolný pokles nebo vzestup teplot se kůže dobře aklimatizuje. I Evropan středního klimatického pásu se přizpůsobí teplotním podmínkám zimní Sibiře velmi dobře v případě, že jeho pobyt je dlouhodobý. Krátký a náhlý výkyv teplot, který je navíc spojený se suchým vzduchem, vede k stažení kožních cév a snížení zásobování kůže živinami. V praxi to znamená, že pokud vyjdeme z místnosti vytopené na 20° C do mrazu -10° C, vede třiceti stupňový rozdíl k překotné reakci kožních cév, které se stáhnou a brání ztrátám tepla z těla. Právě během prvních minut vznikají mikrotraumatizující ,,omrzliny“ pouze v úrovni pokožky. To se postupně projeví jejím zvýšeným šupinatěním, olupováním, svěděním. Stav se často neupravuje ani při delším pobytu v teple. Pozor - začervenání nemusí být v těchto případech vůbec přítomné.

 

Dehydratace a křehkost

Zatímco pro vysoké teploty má kůže ,,k dispozici“ regulační mechanizmy typu pocení, při velmi nízkých teplotách je hlavním mechanizmem stažení kožních cév, což ovšem přispívá v extrémních případech k omrzlinám. Kůže je při velkých mrazech náchylnější k tvorbě drobných prasklin, které vznikají v důsledku dehydratace a přesušení. Existuje výraz ,,like frost paper“, který vyjadřuje stav kůže, která byla vystavena mrazům a náhle přešla do vysokých teplot (bazén, sauna, přetopené místnosti). Kůže bývá trvale podrážděná, svědí a její povrch se podobá mokrému plátu papíru, který náhle zmrznul.

Slunce je zrádné i při mrazech

Skutečnost, že sluneční paprsky mohou spálit pokožku v zimě na horách s množstvím sněhu více než v létě u moře, je všeobecně známa. Slunce je však zrádné i v jiném ohledu, a to zvláště v tuhých mrazech. Receptory v kůži, které vnímají teplo (termoreceptory), jsou vnímavější vůči vyšším teplotám než vůči extrémnímu chladu. Pokud je mráz kolem -15° C, současně svítí slunce a je bezvětří, můžeme subjektivně pociťovat teplo. Ve skutečnosti však dopadající sluneční paprsky nestačí kůži prohřívat, a tak na ni postupně začne působit výrazný chlad, který vede až k omrzlinám. Zejména lyžaři a běžkaři si večer po mrazivém slunečném dnu často všimnou jakoby necitlivých bělavých flíčků na kůži, ze kterých mnohdy vznikají drobné puchýřky. To není následek expozice slunci, ale chladu, v jehož důsledku vznikají mikro omrzliny.

Jak chránit kůži dermokosmetikou SynCare při velkých mrazech?

Uvedli jsme, že velký mráz spojený s malou vlhkostí vzduchu vede rychle k výrazné dehydrataci a doslova vymrazení vody z kůže. NIKDY se nesmí při mrazech použít pro ochrannou péči gely nebo gelo-krémy. Dokonce i u mastnější pleti jsou vhodné krémy typu vody v oleji – tzv. obrácené emulze. Doporučujeme Ochrannou emulzi s pantenolem (260), Renovii noční výživný krém (100) nebo NEOderm krém (165). Pro ochranu celého těla včetně obličeje je vhodný SEBUCEL zklidňující tělové mléko (167). Zde neplatí zásada „běžné“ kosmetické péče, při které aplikujeme přípravky jednou, maximálně dvakrát denně. Krémy nanášíme i několikrát denně a vrstvu pravidelně obnovujeme.

Mytí pokožky dermokosmetikou SynCare při velkých mrazech

shutterstock_92776207Jestliže dermatologové doporučují spíše sprchování než mytí, při extrémně nízkých teplotách to platí dvojnásob. Sprchovat bychom se měli po aklimatizaci na teplotu místnosti. Kůže by neměla být prochlazena. Teplotu vody nastavíme na jen mírně vyšší, než je teplota kůže. Nepoužíváme velká množství tělových ani vlasových šamponů. Jestliže se myjeme po běžném dnu, pak na celé tělo stačí množství do dlaně. Vhodný pro mytí pokožky je Sensitive hydratační tělovým šampon (172), který obsahuje zvláčňující a ochranný arganový olej. Ihned po vysušení doporučujeme aplikovat Hydratační tělový balzám (173), případně u velmi suché pleti SEBUCEL zklidňující tělové mléko (167). Nejen pro děti je vhodný Bio dětský olej do koupele (160), kterým je možné ošetřit pokožku i po koupeli.

Jak pečovat o pokožku při salonní péči za velkých mrazů?

Platí zásada, že kůže musí být před začátkem ošetření plně aklimatizovaná na teplotu salonu. Aklimatizace se prodlužuje s každým stupněm pod nulou o jednu minutu. Ke standardní aklimatizaci 15 minut tak přidáme například při -10° C deset minut a nezbytný čas se tak prodlouží na 25 minut. Pokud venkovní teplota přes den nestoupne nad -5° C, neprovádíme intenzivní čisticí kúry, není vhodné ošetření lasery, ozonizéry ani iontoforéza (galvanické proudy). Pleť odličujeme šetrně, vhodné je Čisticí mléko (171) nebo Čisticí emulze (310), případně Micelární čisticí voda s kyselinou hyaluronovou (192), pro odlíčení očí doporučujeme Micelární odličovač (154). Pleť vždy tonizujeme toniky bez etanolu – Tonikum hydratační (151) nebo Pleťové výživné tonikum (311) či  REVITALIA revitalizující celulární voda s kyselinou hyaluronovou (192). Pro čištění používáme Čisticí masku (132), kterou ponecháme působit do 7 minut. Komedony nebo milia není vhodné při velkých mrazech exprimovat. Pro zklidnění pleti jsou vhodné alginátové masky SynCare. Doporučujeme také bohaté krémové masky – např. Oxygenii O2 – krémovou liftingovou a oxigenační masku BIO CPK (157), Výživnou masku BIO CPK (133) nebo Zklidňující masku BIO CPK (128). Pokud používáme séra, vždy je kryjeme těmito maskami. Na závěr ošetření aplikujeme při teplotách 0° až  -5° C například Nicream krém (105) nebo Sebucel krém BIO (103), při nižších teplotách použijeme Ochrannou emulzi s pantenolem (260), Renovii noční výživný krém (100) nebo NEOderm krém (165). Po ošetření by měly zákaznice nebo zákazník zůstat v salonu ještě alespoň 20 minut, a poté odejít domů nebo do temperovaných prostor. Ideální je použití automobilu pro přepravu.

Jaké ošetření neprovádíme při velkých mrazech?

Pokud nejsme schopni zajistit, že klientka nebo klient budou pobývat následující 3 až 4 dny při teplotách vyšších jak 10° C, pak neprovádíme při trvalých venkovních teplotách pod -2° C mezoterapii, peeling ovocnými kyselinami, IPL ošetření ani dermabrazi.

 

Toto téma jsme pro vás zpracovali i ve formě videa. Už jste ho viděli?

 

     Centrum estetické dermatologie, léčby akné a jiných dermatóz

     Dr.et Mgr. Petr Svoboda, ambulance@syncare.cz

 

Zpět na přehled článků