Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Vitaminy v kosmetice

Vitaminy spojujeme se životem a se zdravím. Jak by ne, když doslovný překlad zní „amin života“. Aminy jsou jednou ze skupin organických látek, které obsahují ve struktuře dusík. Vysktytují se ve všech živých organizmech. Významné zastoupení mezi aminy mají některé vitaminy.

 

Původ názvu vitamin

vitamnyZdaleka ne všechny vitaminy jsou skutečně aminy. V roce 1911 studoval polský chemik Kazimierz Funk látku izolovanou z rýže, u které pozoroval příznový účinek na neurologické onemocnění beri - beri. Domníval se, že se jedná o sloučeninu ze skupiny aminů - název VITAMIN byl na světě. Později se zjistilo, že jde o thiamin - vitamin B1. Dnes víme, že vitaminy jsou různorodé látky s řadou zcela odlišných funkcí a nelze je zařadit do jedné skupiny. Společný název vitamin jim již zůstal.

 

Vitamin nebo vitamín?

Stručná odpověď: Obojí je správně. Vitamin je slovo přejaté a jeho původ je v latině, avšak čeština umožňuje obě varianty. Podobně můžeme psát salon / salón.

 

Vitaminy jsou životně důležité

Vitaminy patří do skupiny nepostradatelných látek pro člověka. Většina živočichů vitaminy tvořit nedokáže. Proto musí být jejich přísun zajištěn zejména potravou. V případě vitaminu K a B12 je rovněž významná tvorba střevními bakteriemi.

 

serum-antioxidacni

  

Rozdělení vitaminů

Nejčastěji se vitaminy rozdělují dle rozpustnosti ve vodě. Známá skupina A, D, E, K patří k sadno rozpustným látkám v tucích, zatímco vitaminy řady B, vitamin C, niacin, biotin a kyselina listová se rozpouštějí ve vodě.

 

Existují zdravotní rizika vitaminů?

Každá z látek, které přijímáme nebo tvoříme, má od určité koncentrace nežádoucí účinky. I pro vitaminy platí, že nadměrné dávky mohou škodit. To platí zejména při nadměrném užívání vitaminových doplňků stravy. Obecně rizikovější je skupina A, D, E, K, která se ukládá v tukové tkáni a také vitamin B12. U vitaminů rozpustných ve vodě je riziko předávkování nižší.

 

Vitaminy v kůži

Kůže je orgánem kontaktu našeho těla s vnějším prostředím. Má funkci ochrannou, termoregulační, receptorovou, sociální, ale také je uzpůsobena pro přijímání i vylučování řady látek. Kůže vitaminy potřebuje pro prakticky všechny metabolické procesy, ale současně je podkožní tuková vrstva zdrojem vitaminů rozpustných v tucích.

 

 

 Sérum antioxidační, které se může plným právem pyšnit dovětkem vitaminová bomba, jelikož je doslova nabité vitaminy, ale také dalšími aktivními látkami.

 

Regenerace - hlavní důvod, proč používat kosmetiku s vitaminy

Je zřejmé, že kůže je orgánem s mimořádnými nároky na udržování správné funkce všech buněk, které ji tvoří. Současně s tím musí probíhat bezproblémová obnova součástí kůže. V tomto procesu mají vitaminy nezastupitelný význam. Nadměrné slunění, znečištěné vnější prostředí, klimatické podmínky - to jsou vlivy, které mohou zapříčinit zvýšenou potřebu vitaminů. Především antioxidační vitaminy A, B6, C, E jsou důležité pro regenerační procesy v kůži a mají přímý rejuvenační účinek. Převládá názor, že vitaminy v kosmetice má význam pravidelně aplikovat již kolem 20. roku. Kůže si z dávky vitaminů v kosmetickém přípravku odebere jen využitelné množství.

 

Přehled vitaminů důležitých pro výživu kůže (výběr)

Vitamin A (retinol)
Přirozené zdroje: mléčné výrobky, zelená a žlutá zelenina, žluté ovoce, vaječný žloutek
Význam pro kůži: regenerace, podpora hojení

Vitamin D (kalciferol)
Přirozené zdroje: mléčné výrobky, rybí tuk, vejce, z provitaminu vzniká v kůži po ozáření UV paprsky 
Význam pro kůži: podpora obranyschopnosti kůže

Vitamin E (tokoferol)
Přirozené zdroje: rostlinné oleje, celozrnné výrobky, listová zelenina
Význam pro kůži: silný antioxidant, přímá ochrana před stárnutím kůže

Vitamin C (kyselina askorbová)
Přirozené zdroje: čerstvé ovoce, rajčata, zelí, brambory, brokolice
Význam pro kůži: silný antioxidant, podpora regenerace kůže, urychluje hojení

kyselina pantotenová - ze skupiny B vitaminů
Přirozené zdroje: mléko, vejce, játra
Význam pro kůži: urychluje hojení, udržuje celistvost kožního povrchu

Zpět na přehled článků