Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Zesvětlení pleti není bělení bleti

Zesvětlení pleti není bělení bleti

Světlá pleť, zcela bez pigmentu byla oceňována v mnoha panovnických domech jako důkaz ženské krásy a čistoty. Ideál světlé pleti se šířil z Asie přes Orient až do Evropy. Na dvoře Krále Slunce Ludvíka XIV. bylo bělení pleti, především mastmi s rtutí, běžnou součástí denního kosmetického rituálu jeho „společnic“.

Bělení pleti má dlouhé historické kořeny a dodnes se s ním můžeme setkat především u části hispánské, asijské i černošské populace.

Právě onen vztah k historii vede k tomu, že pojem bělení se nesprávně používá i pro postupy, které mají za cíl nikoli vybělit pleť, ale zesvětlit pigment v určitém místě do přirozeného odstínu. U populace bělochů, která převažuje v Evropě a v severní Americe, je zesvětlení pigmentu často spojeno s dalším pojmem, a tím je sjednocení barevného tónu pleti. Lze konstatovat, že v současné době existují tři kosmetické postupy, které v určité míře ovlivňují barvu pokožky, lišící se především metodami a typy volených přípravků.

 

Bělení pleti

zesvetleni-pleti-syncareBělící postupy mají za cíl zcela potlačit pigmentaci. Výsledkem může být buď trvalá, nebo dočasná ztráta pigmentu. Použité složky přípravku musí zcela potlačit čin- nost pigmentových buněk - melanocytů. Nejjednodušší je jejich devitalizace, chceme-li, zabití. A právě zde se skrývají největší rizika bělení. Látky, které to dokáží, mají toxický účinek. Za zahubený melanocyt není náhrada. Proto kůže zůstává bílá a je zvýšeně vnímavá na slunce. Výsledný efekt tak nemusí být esteticky vždy přijatelný. Historicky se používala rtuť. Ta je však mimořádně toxická; poškozuje nervový systém a ledviny. Její pravidelná aplikace vedla v minulosti k smrtelným otravám. Mírnější účinky má hydrochinon. Přesto i on má řadu nežádoucích vlastností, což vedlo k jeho zákazu v kosmetice. Velká diskuze je vedena i u tzv. přírodního hydrochinonu – beta-arbutinu –, který se stále nachází v některých kosmetických přípravcích. Vědecký výbor pro bezpečnost spotřebitelů EU nepokládá jeho použití pro kosmetické účely za bezpečné. Obecně lze říci, že v profesionální kosmetické praxi se postupy, které mají vést k vybělení pleti, prakticky nepoužívají z důvodu známých rizik.

 

Proč měl Michael Jackson světlou pleť

Mohou existovat důvody, pro které je nezbytné významně potlačit tvorbu pigmentu. Například u vitiliga, kde zbytky pigmentu působí rušivě. Jiným příkladem byl Michael Jackson, který pokládal bílou kůži za součást svého image. Proto, kromě některých chirurgických zákroků, používal i přípravky s obsahem derivátů hydrochinonu, které mu předepisovali jeho lékaři.

 white-action-syncare

WHITE ACTION krém - Unikátní přípravek, ojedinělý na českém trh. Účinně zesvětluje pigmentové skvrny.
Při aplikaci na pleti působí také jako lehký AHA krém - zjemňuje ji a vyhlazuje drobné vrásky.

 

Zesvětlení pigmentu

Při těchto postupech není účelem úplné potlačení melaninu v pleti, ale určité omezení jeho tvorby melanocyty. Zesvětlující látka by tedy v ideálním případě měla zesvětlit pigment do úrovně okolní barvy pleti. Těmito postupy nevznikají bílé skvrny, jak je tomu běžně při bělení. Zesvětlení se používá jak v kosmetice, tak v medicíně. Typickými příkladem je nadměrná pigmentace po opalování, po akné nebo melasma v těhotenství.

 

Sjednocení pigmentu

Lze jej dosáhnout barevnými korektory nebo BB krémy, do kterých mohou být přidány zesvětlující složky.

 

Ing. Vendula Varaďová,

Medisyn, s.r.o.
varadova@medisyn.cz

Zpět na přehled článků