Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Antiperspirant nebo deodorant? Jak si je vybrat

Vypadají podobně, ale působí odlišně – deodoranty a antiperspiranty. Při nákupu často nerozlišujeme, zda kupujeme přípravek proti pocení – antiperspirant – nebo pro ovlivnění tělesného pachu – deodorant. Až 40% deodorantů na trhu EU pokládají spotřebitelé za antiperspiranty.

Jak působí antiperspirant

Principem účinku je reakce solí obsažených v potu, které působí s antiperspiračními látkami za vzniku gelové zátky. Ta omezuje uvolňování potu na povrch pokožky. Jedná se o zcela bezpečnou vlastnost, protože výsledkem působení je krátkodobé snížení činnosti potní žlázy, která čeká, až se její vývod postupně uvolní.

poceni-syncare

Podpaží představuje hlavní místo aplikace antiperspirantů i deodorantů

Proč pot zapáchá a jak tomu předejít

Protože významnou složkou potu jsou tuky, které jsou na povrchu kůže rozkládány některými bakteriemi, vzniká často nepříjemný zápach. Moderní antiperspiranty i deodoranty (https://www.syncare.cz/obchod/poceni) využívají šetrné antimikrobiální látky, které brání množení těchto bakterií a omezují pach potu.

Omezení pocení antiperspiranty je bezpečné

V některých diskuzích se objevuje výtka, že omezení pocení na jednom místě vede k zvýšení pocení na jiném. Toto tvrzení není pravdivé. Antiperspiranty se nanášejí přibližně na 1% povrchu pokožky těla. Jak upozorňují odborníci, tak malá plocha nemá schopnost jakkoli ovlivnit pocení na dalších místech. Dokonce ani při injekční aplikaci botulotoxinu A na větší ploše, než se používají antiperspiranty, nenastává zvýšení pocení na neošetřených plochách.

proc-se-potim

Nadměrné pocení může představovat i společenský problém.

Hliník v antiperspirantech

Řada solí hliníku má velmi dobrou schopnost regulovat pocení. I proto jsou dosud nejčastěji používanými aktivními látkami v antiperspirantech. Hliník je v některých studiích spojován s rozvojem určitých zdravotních rizik. Na druhé straně příjem hliníku z antiperspirantů je pro člověka zanedbatelný. Hlavní poradní odborný výbor Evropské komise pro bezpečnost spotřebitelů SCCP ve svém stanovisku z roku 2014 nenašel vztah mezi používáním antiperspirantů s hlinitými solemi a konkrétním rizikem pro zdraví člověka.

Alternativy hlinitých solí v antiperspirantech

Kromě hlinitých solí se prosazují nové látky, které mají schopnost regulovat pocení. Označují se někdy jako Aluminium-free. Dermo a bio kosmetická značka SynCare vyvinula antiperspirační roll-on (https://www.syncare.cz/obchod/antipespirant-soft-body-roll-on), jehož účinek je založen na soli zinku a extraktu třezalky tečkované.

Antiperspiranty s deodoračním účinkem

Zákazníci stále častěji vyslovují požadavek, aby přípravky, které působí proti pocení, také neutralizovaly tělesný pach. Toho lze dosáhnout například kombinací ingrediencí s antiperspiračním účinkem s některými látkami, které na sebe váží – adsorbují – nebo pohlcují – absorbují – složky potu. Mezi takové látky patří jílové minerály, jako je bentonit nebo hektorit.

Vůně antiperspirantu i deodorantu by měla být neutrální

Je důležité, aby vůně antiperspirantu nenarušovala další parfemaci pokožky. Současně vůně antiperspirantů nesmí vyvolávat po kontaktu s potem negativní pachový vjem. I v této oblasti jsou antiperspiranty i deodoranty před uvedením na trh testovány.

Jak často používat antiperspiranty

Zákazníci touží po přípravcích, které nanesou jen jednou denně a jejich účinek přetrvá, pokud možno, 24 hodin. I když účinek antiperspirantu může být dlouhodobý, jeho intenzita se postupně snižuje. Za bezpečné a účinné použití je možné označit aplikaci 1 až 2 krát denně. 

Na kterých místech pokožky antiperspiranty používat

Hlavním místem použití je pokožka v podpaží. Zvýšené pocení se může projevovat i pod prsy, v tříslech nebo na vnitřní straně stehen. Některé antiperspiranty lze používat na na dlaně a plosky (https://www.syncare.cz/obchod/antipespirant-soft-body-roll-on).

Sprej nebo roll-on?

Sprejové antiperspiranty se snadno a rychle nanášejí. Na druhém straně roll-on antiperspiranty umožňují přesnější nanášení na potřené místo. Je nezbytné počítat s tím, že sprejové antiperspiranty či deodoranty jsou zpravidla plněny hořlavým hnacím plynem.

antiperspirant-deodorant

Výběr zda ve spreji nebo roll-on záleží na osobních preferencích a zvyku

Značka SynCare uvedla na trh roll-on antiperspirant s deodoračním účinkem bez hliníku a alkoholu

Odborníci SynCare se snažili splnit přání řady zákazníků a vyloučili z antiperspirantu hliník a etanol v jakékoli formě. Nahradili je moderní látkou na bázi soli zinku a účinek proti pocení zesílili pomocí přírodního extraktu třezalky. Přípravek nejen spolehlivě a šetrně omezuje pocení, ale má také deodorační účinky díky látce oktenidin, která brání rozkladu potu na nepříjemné pachové látky. Její účinek je zesílený extraktem zeleného čaje, který má i zklidňující účinky. Vlastnosti SynCare antiperspirantu Soft Body Roll-on (https://www.syncare.cz/obchod/antipespirant-soft-body-roll-on) doplňuje příjemná unisexy vůně. Antiperspirant SynCare po aplikaci nevyvolává nepříjemný lepivý efekt a jeho účinek přetrvává i desítky hodin.

antiperspirant-syncare

SynCare antiperspirant Soft Body Roll-on působí až 24 hodin po nanesení

Zpět na přehled článků