Chcete více informací? Zaregistrujte se nebo se přihlaste.

Jak pečovat o kůži s atopickým, seboroickým nebo periorálním ekzémem

Jak pečovat o kůži s atopickým, seboroickým nebo periorálním ekzémem

Kosmetická péče se stala nedílnou součástí života moderního člověka, a to zdaleka nejen ve vyspělých společnostech. Přesto se i dnes můžeme setkat s názorem, že kosmetika je určena výhradně pro péči o zdravou kůži, případně vlasy, nehty a dutinu ústní. To je nesprávný závěr, který nemá oporu v platné legislativě. I člověk s kožním onemocněním má stále základní právo na používání kosmetiky a na kosmetické ošetření, avšak nejlépe tak, aby negativně neovlivňovalo chorobu a její léčbu a v ideálním případě ji doplňovalo. Jistě nelze požadovat po lidech s ekzémem, aby se přestali opalovat nebo líčit a aby osoby s parodontózou nepoužívaly zubní pasty, které jsou ve většině případů kosmetickými přípravky.

Atopický ekzém

Atopický ekzém je nejčastější dermatitidou kůže. Až 10 % kojenců trpí tímto onemocněním, zatímco v dospělosti je to jen 0,3 %. Přesto se mezi zákaznicemi a zákazníky najde dost kožních atopiků. Příčinou choroby je nadměrná reakce organizmu na některé látky přirozeně se vyskytující v prostředí. Výsledkem je zánět kůže, který nabývá v čase různé intenzity. Atopický ekzém je chronické onemocnění a trvalá přítomnost zánětové reakce různého stupně vede k poškození kůže.

I z tohoto důvodu je vhodná kosmetika důležitou součástí optimální péče o kůži s atopickým ekzémem. Kůže atopika je vždy citlivá, a proto při salonním ošetření platí zásada neexperimentování. Z řady MediCARE doporučujeme přípravky pro velmi citlivou pleť. Při domácí péči je vhodné ji doplnit o přípravky, které dodávají atopické kůži tukové složky a zvláčňují ji. Vhodné jsou zejména SEBUCEL zklidňující tělové mléko (167), SEBUCEL krém BIO (103) a nejen pro děti do koupele a na tělo Bio dětský olej do koupele (160).

 

Seboroický ekzém

Na rozvoji seboroického ekzému se podílí více faktorů. Někteří lékaři jej považují za intoleranční reakci kůže, protože je vždy spojeno s vysokou citlivostí pleti. Dominujícím znakem je zvýšené promaštění pokožky s typickými „mastnými“ šupinami v obočí, kolem nosních křídel a na bradě. Začervenání je přítomné vždy.
Šupiny často mýlí i profesionály v péči o pleť. Domnívají se, že pokožka je suchá. Použití mastné kosmetiky je, bohužel, častá a největší chyba. Projevy seboroické dermatitidy se dále vystupňují. Typické je, že onemocnění zhoršuje slunce, tučná jídla, alkohol a káva.

Správná kosmetická péče je založena na přípravcích jen s minimem tukových složek. Vhodný je Hydratační gel (121), Sérum adstringentní (108), Micro Ampoules Anti Sebum (30116). Základem domácí péče je v řadě MediCARE SEBUNORM krém (168), případně v řadě DermaCARE přípravek GlycoHYAL G10 AHA zjemňující emulze (555). U dospívajících, kde může být seboroická dermatitida spojena i s akné, doporučujeme GlycoRETINAL +C krém (162).

 

Periorální ekzém

Periorální ekzém neboli periorální dermatitida je chronické zánětlivé onemocnění kůže, které se vyskytuje typicky mezi 15.–45. rokem, častěji u žen. Periorální ekzém lze vyvolat například nevhodným
a dlouhodobým používáním kortikoidů v mastech a krémech nebo nadužíváním silně hydratační kosmetiky. K typickým projevům patří výsev drobných pustulek na bradě, horním rtu, očních víčkách a okolo nosu. Povrch kůže bývá celkově suchý a často je přítomné
pálení.

Kosmetická péče se zaměřuje na zmírnění podráždění pleti. Z řady MediCARE je nejvhodnější PERIODERM krém (263).

Zpět na přehled článků